Korkulu Rüya: Sudoku
- Ali Kemal Toksöz
- 8 Nis 2020
- 2 dakikada okunur
Dünyada milyonlarca insanın bildiği , turnuvaları düzenlenen, gazetenin bulmaca ekini açtığında ilk o bölümü çözmeye çalışan bağımlıları olan bir zeka oyunu: Sudoku.
Sudoku, kendimizi karantinaya aldığımız bu günlerde hem kendimizin hem çocuklarımızın oynayabileceği hem de öğrencilerimize gönderebileceğimiz kağıt-kalem, bilgisayar veya akıllı telefon oyunudur. Aynı zamanda cebimizden para çıkmadan internette sayısız olarak bulunabilen bir oyundur. Sudoku ile ilk defa karşılaşan biri bunun çok zor bir oyun olduğunu düşünür. Halbuki belli akıl yürütme ve stratejilerle kendimizi geliştirmemizi sağlayan, mantık yürütme, problem çözme yeteneğimizin gelişmesinde etkili olan bu oyun kimi uzmanlar tarafından "Alzheimer" hastalığından korunma konusunda sudokunun yararı olduğunu düşünüyor. İnanmadınız mı? Buyrun bu uzmanın fikrini belirten haberin linki: https://www.haberturk.com/alzheimer-icin-bulmaca-yerine-sudoku-onerisi-1636659
Sudoku Oyununun Tarihçesi
Milli Eğitim Bakanlığı' nın 2019-2020 zeka oyunları dersi öğretim programında "Akıl Yürütme ve İşlem Oyunları" başlığı altında belirtilen sudokunun izlerine tarihte ilk defa binlerce yıl önce kabir ve mezarların üzerindeki büyü yazmayı amaçlayan yazılarda rastlanmıştır. Daha sonrasında bunu Leonhard Euler, "Latin Karesi" üzerine çalışmalar yaparak popülerleştirmiştir. Latin karesinin çıkmasına sebep ise "36 Subay Problemi"dir. Problem şu şekildedir:
Elinizde 6 tane alay var ve bunların her birinden farklı rütbeye sahip 6 subay seçmeniz gerekiyor. Bu 6 x 6 yani 36 subay, her sırada ve sütunda her alaydan birer temsilci olacak biçimde 6 x 6 lık bir kareye yerleştirilebilir mi?

Euler, bu sorunun cevabının olmadığını, çözümünün imkansız olduğunu söyleyerek bir anlamda daha da popülerleşmesini sağlamıştır.
Benzer zamanlarda Fransız gazetesi "La France 9x9 düzeninde bir bulmaca yayınlar.

Bu bulmacada günümüzdeki sudokunda olduğu gibi 1' den 9' a yazar rakamlar kullanılacaktır; ancak günümüzdeki gibi sudokunun içinde 9 bölüm yoktur.
Yıl 1979' a geldiğinde 74 yaşındaki bir Hindistanlı Howard Garns hazırladığı modern sudokuları dergilerde yayınlayarak meşhur olur. Ne acıdır ki meşhur olduğunu göremeden öldü.
1984 yılında bu oyun Japonya' da "Suuji wa dokushin ni kagiru" adıyla anılmış, daha sonrasında kısaltılarak sudoku halini almıştır. Sudokunun dünyaya yayılması da Japonya' dan olmuştur. Yeni Zelandalı Wayne Goul 1997' de, Japonların yayınladığı bir sudoku bulmacasını bilgisayar programıyla birleştirdi ve The Times' da yayınlanmasını sağladı. Bu tarihten sonra sudoku bilgisayarlarda ve cep telefonlarında yerini almaya başladı. Ülkemizde de ilk sudoku kitabını Nevzat ERKMEN yayınlamıştır.
Sudoku Nasıl Oynanır?
- Sudoku 9x9’ luk bir ızgarada oynanır bu ızgara “bölge” isimli 3x3 alt ızgaralara bölünmüştür

- Sudoku, sayılarla doldurulmuş bazı ızgara hücreleri ile başlar

- Sudoku’nun konusu, aşağıdaki uyarılara göre boş hücreleri 1 ve 9 arasındaki rakamlarla doldurmaktır (her hücre için yalnızca 1 rakam)

Rakam, her satır üzerinde yalnızca bir kez olabilir

Rakam, her kolon üzerinde yalnızca bir kez olabilir

Rakam, her bölge üzerinde yalnızca bir kez olabilir
Sonuç olalrak, Bu her sayının her bir satır, kolon ve bölgede yalnızca bir kez kullanılabileceği şeklinde özetlenebilir.
Sizler için birkaç sudoku örneği: İyi Eğlenceler...





Comments